Een borstvergroting met een siliconen prothese is de meest uitgevoerde borstoperatie ter wereld. Naar schatting zijn er wereldwijd 10 miljoen vrouwen met siliconen implantaten. In Nederland zijn dat er ongeveer 200.000. Er is daardoor ontzettend veel bekend over de voordelen en nadelen van de prothesen.
Voordelen en nadelen van een siliconen borstprothese
Voordelen van een siliconen prothese:
- Geeft stevigheid aan de borst
- Geeft goede vulling van het decolleté
- Grote keus aan maten, van klein tot groot
- Verschillende projectiemogelijkheden, van laag tot gemiddeld tot hoog
- Verschillende vormen zijn mogelijk: rond en druppelvormig (anatomisch)
- Geschikt voor magere patiënten
- Stabiel resultaat van de borstvergroting, ook met gewichtsveranderingen
- Het resultaat is goed voorspelbaar
- Direct resultaat zichtbaar na de operatie
- De borstvergroting is in 1 operatie klaar
Nadelen van een siliconen prothese:
- Kan onnatuurlijk voelen
- Esthetische complicaties kunnen optreden:
- Verschil tussen links en rechts (asymmetrie)
- Zichtbare rimpeling
- Verplaatsing of draaien van het implantaat
- Op termijn kans op:
- Kapselvorming, wat kan leiden tot pijn en vervorming van de borst.
- Ruptuur of lekkage, waardoor vervanging of verwijdering nodig is.
- Kans op verlies van gevoel in de tepel of borst.
- Langer herstel dan bij een borstvergroting met lipofilling
- Risico op ALCL: een zeldzame vorm van lymfeklierkanker
- Risico op ASIA: een combinatie van klachten, waarvan gedacht wordt dat deze ontstaan door overmatige reactie van het afweersysteem op het implantaat.
- Röntgen-onderzoek van de borsten (mammografie) is soms lastiger te doen
- Beperkte levensduur: implantaten worden meestal vervangen na 10-20 jaar.
- Pijn en ongemak door een prothese kan voorkomen en is soms blijvend
Kies je voor een borstvergroting met prothese, dan kies je automatisch voor de voordelen maar ook voor de nadelen van een prothese. Maak samen met de plastisch chirurg de afweging. Wegen de voordelen op tegen de nadelen in jouw situatie? Ben je bereid om eventuele risico’s te accepteren?
Hoe kies je de juiste prothese?
Kiezen voor de juiste prothese, hoe gaat dat?
Hoe kies je eigenlijk voor de juiste prothese? Welk volume, hoeveel CC? Welke pasvorm, rond of anatomisch? Welke projectie? Welk merk prothese? Siliconen of zoutwatergevuld?
Om tot een juiste keuze te komen, volgen er drie stappen.
1. Borstbreedte
Het allerbelangrijkste bij een succesvolle borstvergroting is dat de breedte van jouw borst volledig wordt opgevuld door de prothese. De borst-breedte verschilt per persoon. Deze is door je aanleg bepaald, net zoals bijvoorbeeld hoe lang je benen zijn. De meeste vrouwen hebben een borstbreedte, die tussen de 11 en 15 cm ligt. Net zoals er voor je benen een ideale broek-lengte bestaat, is er voor je borsten een ideale implantaat-breedte. De implantaat-breedte moet dus passen bij de borst-breedte, zodat het implantaat de gehele borstbreedte gaat opvullen. Op zich ook wel logisch. Als je borst 14 cm breed is, en er zou een prothese van 10 cm breed in gaan, dan vult de borst niet volledig op. Als je borst 14 cm breed is, en er zou een prothese van 18 cm in gaan, dan vult de prothese ook ruimte naast je borst op. Je gaat dan randen van de prothese zien en voelen.
2. Volume / CC’s
Op het spreekuur kun je verschillende volumes uitproberen. Dat gebeurt met pasprothesen van verschillende maten. Deze stop je in je beha, en leg je bovenop je eigen borsten. Met pasprothesen kun je een inschatting maken van de hoeveelheid extra volume, die nodig is voor een bij jou passende borstvergroting.
Het gewenste volume, ofwel het aantal CC’s, is belangrijk. Maar: het gaat niet alleen om het volume. Een plat en breed implantaat kan hetzelfde volume hebben als een smal implantaat met grotere projectie (= hoe ver de prothese naar voren staat). Op de foto’s zie je twee prothesen van 300cc. De eerste prothese is wat platter en breder ("moderate" projectie), de tweede prothese is wat smaller maar met hogere projectie ("high" projectie). Het volume is dus exact hetzelfde, maar de prothesen verschillen behoorlijk!
3. Projectie
Als je eenmaal weet wat de juiste breedte-maat is voor de prothese bij jouw borsten, en je hebt een idee over de gewenste hoeveelheid volume, dan volgt een keuze over de mate van projectie. Projectie gaat over hoe ver de prothese naar voren staat.
De keuze voor de projectie is op basis van jouw voorkeur. Hierbij speelt vooral mee hoe de rest van de contouren van jouw lijf is. Heb je volle billen, dan zou een grotere projectie van de prothese goed kunnen passen bij de lichaamsverhoudingen. Grotere projectie gaat hand in hand samen met een groter volume. Je kunt het ook omdraaien. Wil je meer volume, dan kun je kiezen voor een prothese met meer projectie.
Samengevat: kiezen voor de juiste prothese
Het begint met het opmeten van de breedte van jouw borst. Daarna pas je verschillende maten pasprothesen, waardoor je een goed idee krijgt over het benodigde volume voor jouw wens. Op basis daarvan komt de plastisch chirurg met een advies. Per prothesemerk zijn er tientallen variaties in breedte, hoogte en projectie, waardoor er goed op jouw maten en wensen kan worden gekozen!
Prothese-vorm: rond of druppelvormig?
Bij het kiezen van borstprothesen zijn er twee vormen: ronde en anatomische (druppelvormige) implantaten. Beide vormen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Binnen de groep van ronde prothesen zijn er de ergnomische prothesen. Rond van vorm, maar zij bewegen optimaal mee met de houding waarin het lichaam verkeert. In een staande positie krijgen deze implantaten daardoor de druppelvorm van anatomische borstimplantaten, terwijl deze in een liggende positie een ronde vorm aannemen. Je zou kunnen zeggen dat dit type prothese een combinatie is van de ronde en anatomische prothese.
Voordelen van ronde borstprothesen:
- Volumineuze bovenpool. Ronde implantaten zorgen voor meer volume in het bovenste gedeelte van de borst, wat resulteert in een voller en meer geprojecteerd uiterlijk.
- Minder kans op rotatieproblemen. Omdat ronde implantaten symmetrisch zijn, maakt het niet uit als ze draaien of verschuiven. Dit kan complicaties en asymmetrie voorkomen.
- Geschikt voor borstlift. Ronde prothesen zijn beter geschikt dan anatomische implantaten bij een borstlift (mastopexie). Ze geven de borst een voller uiterlijk.
- Variatie in projectie. Ronde implantaten zijn beschikbaar in verschillende mate van projectie (laag, medium, hoog). Dit geeft flexibiliteit in keuzen om het gewenste uiterlijk te bereiken.
Nadelen van ronde borstprothesen:
- Minder natuurlijk uiterlijk. Voor sommige vrouwen kunnen ronde implantaten minder natuurlijk lijken, vooral als er weinig borstweefsel is om de implantaten te bedekken of als er gekozen wordt voor een groot volume.
- Bepaalde posities kunnen onnatuurlijk lijken. In sommige lichaamshoudingen kunnen ronde implantaten een onnatuurlijkere vorm aannemen.
Voordelen van anatomische (druppelvormige) borstprothesen:
- Natuurlijkere vorm. Anatomische implantaten bootsen de natuurlijke vorm van de borst na, met meer volume aan de onderkant. Dit kan een natuurlijker uiterlijk geven.
- Geschikt voor vrouwen met weinig borstweefsel. Deze implantaten kunnen natuurlijker ogen bij vrouwen die van nature weinig borstweefsel hebben.
- Betere contouren. Anatomische implantaten bieden betere contouren en projectie voor vrouwen die een subtiele en natuurlijke borstvorm willen.
Nadelen van anatomische (druppelvormige) borstprothesen:
- Risico op rotatie. Als anatomische implantaten draaien of verschuiven, kan dit leiden tot een vervormd uiterlijk van de borst. Soms is dan nieuwe chirurgische correctie nodig.
- Kosten. Anatomische implantaten zijn vaak duurder dan ronde implantaten.
- Complexiteit van de operatie. De plaatsing van anatomische implantaten vereist meer precisie om te zorgen dat ze correct gepositioneerd zijn.
- Minder volume in de bovenpool. Ze bieden minder volume in de bovenpool van de borst in vergelijking met ronde implantaten, wat voor sommige vrouwen een nadeel kan zijn als ze een voller bovenste gedeelte willen.
Samengevat: vorm van de prothese
De keuze tussen ronde en anatomische borstprothesen hangt af van de gewenste cosmetische uitkomst, de anatomie van de patiënt en de voorkeur van zowel de patiënt als de chirurg. Ronde implantaten bieden een voller en geprojecteerd uiterlijk zonder zorgen over rotatie, terwijl anatomische implantaten een natuurlijkere vorm kunnen bieden maar nauwkeuriger plaatsing en een hoger risico op rotatieproblemen hebben. Op het spreekuur helpt de plastisch chirurg bij het maken van de keuze.
Prothese plaatsing: op of achter de spier?
Bij een borstvergroting met prothese zijn er twee methoden voor het plaatsen van de implantaten.
1. Voor de spier
2. Achter de spier
De spier is in dit geval de grote borstspier (pectoralis major spier). Deze spier ligt achter de borst, op de ribbenkast.
Beide methoden hebben hun eigen voordelen en nadelen.
1. Voor de spier (Ook wel genoemd: subglandulair / achter de klier / op de spier)
Voordelen:
- Snellere hersteltijd. De hersteltijd is vaak korter omdat de borstspier niet wordt geraakt tijdens de operatie.
- Minder pijn na de operatie. Vrouwen ervaren meestal minder pijn en ongemak in vergelijking met plaatsing achter de spier.
- Geschikt voor lichte ptosis (verslapping van de borst). Bij lichte ptosis kan deze techniek helpen om de borst beter op te vullen en een natuurlijker uiterlijk te geven zonder een lift.
- Meer bewegingsvrijheid. Minder kans op beweging van de prothese bij spieraanspanning, wat kan leiden tot een stabieler uiterlijk.
- Geen kans op spier-animatie (zie hieronder meer).
Nadelen:
- Meer zichtbaarheid van de randen. Vooral bij dunne vrouwen of vrouwen met weinig borstweefsel kunnen de randen van de implantaten beter zichtbaar zijn.
- Sneller kans op kapselcontractuur. Het ontwikkelen van kapselcontractuur (verharding van littekenweefsel rondom de prothese) gebeurt net sneller dan bij plaatsing achter de spier.
- Minder natuurlijk gevoel. De implantaten kunnen minder natuurlijk aanvoelen, vooral bij vrouwen met weinig eigen borstweefsel.
2. Achter de spier (ook wel genoemd: submusculair / subpectoraal / dual plane)
Voordelen:
- Natuurlijker uiterlijk. De implantaten zijn minder zichtbaar en voelen natuurlijker aan omdat ze bedekt zijn door de borstspier.
- Minder snelle kans op kapselcontractuur. De snelheid waarmee zich een kapselcontractuur ontwikkelt, is kleiner wanneer de implantaten zich onder de spier bevinden.
- Minder kans op mammografie verstoring. Implantaten, die achter de spier liggen, hebben minder kans op het verstoren van een röntgenfoto van de borsten.
Nadelen:
- Langere hersteltijd. De hersteltijd is vaak langer omdat de borstspier tijdens de operatie wordt losgemaakt.
- Meer postoperatieve pijn. Vrouwen ervaren meestal meer pijn en ongemak na de operatie omdat de spier moet genezen.
- Beweging van de prothese bij spieraanspanning. De implantaten kunnen verschuiven of een abnormale vorm aannemen bij het samentrekken van de borstspieren. Dit wordt "animatie" genoemd.
- Enig krachtsverlies van de grote borstspier. Dit is vooral van belang als je (semi)professioneel sport.
Samengevat: plaatsing van de prothese op of achter de spier
De keuze tussen subglandulaire (op de spier) en submusculaire (achter de spier) plaatsing hangt af van verschillende factoren zoals lichaamsbouw, de hoeveelheid natuurlijk borstweefsel, het gewenste cosmetische resultaat, en de mate van fysieke activiteit van iemand. Het is belangrijk om de voordelen en nadelen zorgvuldig te overwegen. Onze plastisch chirurg helpt je hiermee op het spreekuur.
Prothese-soorten: zoutwater en siliconen
Er bestaan in grote lijnen twee soorten prothesen. Het verschil zit hem in de vulling. Er zijn prothesen met een vulling van siliconen(gel) en prothesen met een vulling van (zout)water.
De buitenkant van de prothese, die envelop of “shell” genoemd wordt, is bij beide soorten van siliconen gemaakt.
1. Siliconenprothesen
Deze prothesen zijn aan de buitenkant en binnenkant gemaakt van siliconen. De vulling is van siliconen(gel).
Mogelijke voordelen van siliconengevulde prothesen ten opzichte van zoutwater prothesen:
- Natuurlijker gevoel en uiterlijk. De vulling met een niet-vloeibare siliconengel bootst het gevoel van echt borstweefsel na. Dit resulteert in een natuurlijk uiterlijk en gevoel.
- Lager risico op zichtbaar rimpelen en plooien, vooral bij vrouwen met dunner borstweefsel.
- Verschillende vormen en maten.
- Duurzaamheid. Siliconengelimplantaten gaan langer mee en hebben een lager risico op leeglopen (deflatie) in vergelijking met zoutwaterimplantaten.
Mogelijke nadelen van siliconengevulde prothesen ten opzichte van zoutwater prothesen:
- Grotere incisie nodig. Omdat siliconenimplantaten vooraf zijn gevuld, is er een grotere incisie nodig voor plaatsing, waardoor het litteken iets langer is (5 tot 6 cm).
- Hogere kosten. Siliconenimplantaten zijn meestal duurder dan zoutwaterimplantaten.
- Stille ruptuur. Als een siliconenimplantaat scheurt, kan de gel binnen de implantaat-envelop blijven of in het omliggende kapsel lekken, zonder dat je dit merkt.
2. Zoutwaterprothesen
Zoals de naam al zegt, worden deze implantaten gevuld met zoutwater. De buitenkant van de prothese is van siliconen.
Mogelijk voordelen van zoutwatergevulde prothesen ten opzichte van siliconenprothesen:
- Veiligheid. Als het implantaat lekt, zal het zoutwater door het lichaam worden opgenomen. Dat is niet het geval bij lekkage van siliconen.
- Instelbaar formaat. Zoutwaterimplantaten worden leeg ingebracht en opgevuld met steriel zoutwater tijdens de operatie. Hierdoor kan de plastisch chirurg tijdens de operatie het beste formaat nauwkeurig kiezen.
- Kleinere incisies (3,5 tot 4,5 cm). Omdat deze implantaten leeg worden ingebracht, kan het met een kleinere incisie. Dit resulteert in kleinere littekens dan bij siliconengevulde prothesen (5-6 cm)
- Lagere kosten. Soms zijn zoutwaterimplantaten goedkoper dan siliconenimplantaten.
- Detecteerbaar lek. Een lek is gemakkelijk detecteerbaar omdat het implantaat snel zijn vorm verliest, wat een duidelijk teken is dat een vervanging nodig is.
Mogelijke nadelen van zoutwatergevulde prothesen ten opzichte van siliconenprothesen:
- Gevoel. Ze voelen minder natuurlijk aan dan siliconenimplantaten, vooral bij vrouwen met minder eigen borstweefsel.
- Risico op rimpelvorming. Ze kunnen zichtbare rimpeling en vouwen veroorzaken, vooral bij vrouwen die dunner of minder borstweefsel hebben.
- Esthetische beperkingen. Zoutwaterimplantaten zijn meestal ronder en kunnen een minder natuurlijke uitstraling hebben, vooral liggend.
- Risico op zichtbare contouren. De contouren van het implantaat kunnen bij sommige vrouwen meer zichtbaar zijn onder de huid.
- Mogelijkheid van leeglopen van het implantaat. Er is een hogere kans op spontaan lekken en leeglopen.
- Geluid. In zeldzame gevallen kan het zoutwater binnen het implantaat hoorbaar klotsen, wat sommige vrouwen ongemakkelijk vinden.
Samengevat: siliconen vs. zoutwater
Zoutwatergevulde prothesen lijken op het eerste oog veiliger dan siliconengevulde borstprothesen. De buitenkant van beide prothesen is echter van siliconen gemaakt. Zou het lichaam overmatig reageren op siliconen, dan zal dat ook bij de zoutwatergevulde prothesen optreden. Het is dus onwaarschijnlijk dat er een verschil in veiligheid is. Wetenschappelijk onderzoek heeft nog nooit een overtuigend verschil in veiligheid bevonden tussen de twee soorten prothesen. De nadelen van zoutwaterprothesen zijn vaak zwaarder wegend dan de nadelen van siliconenprothesen. Vooral het onnatuurlijke gevoel en de zichtbare rimpeling zijn bij de meeste mensen erg storend.
Het blijft een persoonlijke afweging van de voors en tegens om tot de juiste keuze voor jouw situatie te komen. De plastisch chirurg helpt je hierbij op het spreekuur.
Prothese buitenkant: glad of ruw?
Borstprothesen kunnen een gladde of ruwe (getextureerde) buitenkant hebben. Beide hebben hun eigen voordelen en nadelen.
1. Gladde Prothesen:
- Hebben een gladde, glanzende buitenkant.
- Bewegen vrijer in de borst, wat een natuurlijker gevoel kan geven.
- Hebben een lager risico op rimpeling of golving.
- Hebben een hogere kans op kapselcontractuur (verharding van littekenweefsel rond het implantaat) als deze achter de klier (op de spier) worden geplaatst.
- hebben een groter risico tot uitzakken (botomming-out)
2. Ruwe / getextureerde Prothesen:
- Hebben een ruwe, korrelige buitenkant.
- Zijn ontworpen om op hun plaats te blijven zitten en minder te bewegen, doordat de ruwing kan hechten aan het omliggende weefsel.
- Hebben een lager risico op kapselcontractuur.
- Kunnen een hoger risico hebben op het ontwikkelen van een zeldzaam type lymfoom genaamd BIA-ALCL (Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma).
- Zijn steviger dan gladde prothesen, waardoor ze minder natuurlijk kunnen aanvoelen.
Binnen de groep van getextureerde prothesen bestaan er zogenaamde nanogetextureerde, microgetextureerde en macrogetextureerde borstprothesen. Deze zijn oplopend in de grofheid van ruwing / tetxturering aan de buitenkant. Hier zijn de belangrijkste verschillen:
1. Nano- en microgetextureerde prothesen:
-Hebben een fijne, minder uitgesproken textuur op het oppervlak.
- De textuur is subtieler en minder voelbaar.
- Minder agressieve textuur in vergelijking met macrogetextureerde prothesen.
- De oppervlakte-ruwheid is minder intens, wat kan leiden tot minder weefselingroei.
2. Macrogetextureerde prothesen:
- Hebben een duidelijker, ruwere textuur op het oppervlak.
- De textuur is grover en beter voelbaar.
- De oppervlakte-ruwheid is meer uitgesproken, wat meer weefselingroei kan bevorderen.
Nano- en microgetextureerde prothesen zijn bedoeld om enige stabiliteit te bieden zonder de sterke verankering van macrogetextureerde prothesen. Ze kunnen iets meer beweging toestaan binnen de borstholte, wat een natuurlijker gevoel kan geven dan macrogetextureerde prothesen. De macrogetextureerde zijn minder geneigd om te verschuiven of te draaien, wat vooral belangrijk is bij anatomisch gevormde (druppelvormige) implantaten.
Nano- en microgetextureerde prothesen kunnen helpen om het risico op kapselcontractuur te verminderen in vergelijking met gladde prothesen, maar zijn mogelijk minder effectief dan macrogetextureerde prothesen. Het risico op BIA-ALCL (Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma) bij nano- en microgetextureerde prothesen is lager dan bij macrogetextureerde prothesen, maar hoger dan bij gladde prothesen.
Welke prothese-merken zijn er?
Er zijn verschillende merken borstprothesen beschikbaar op de markt. Elk ervan heeft unieke eigenschappen. Per prothesemerk zijn er tientallen opties wat betreft breedte, hoogte en projectie van de prothese.
Daarnaast zijn er verschillende keuzes in stevigheid van de prothesen. Deze stevigheid hangt af van de dikte (“cohesiveness”) van de siliconengel. De stevigheid van de prothese heeft invloed op de “feel” van de borst na een borstvergroting. Er bestaan geen prothesen met vloeibare siliconen.
Tenslotte zijn er prothesen met een gladde buitenkant en een ruwe buitenkant. Ruwe prothesen hechten zich beter vast in de omgeving, waardoor het verplaatsen of draaien van het implantaat minder snel gebeurt.
De bekendste merken van borstimplantaten:
- Mentor is het merk met de meest uitgebreide ervaring en gebruiksgeschiedenis. De veiligheid en risico’s op lange termijn van prothesen zijn daardoor het meest betrouwbaar bekend bij Mentor. Mentor heeft zowel siliconen- als zoutwatergevulde prothesen.
- GC Aesthetics biedt verschillende lijnen van implantaten, waaronder de Eurosilicone en Nagor merken. Met Eurosilicone is, vergelijkbaar met Mentor, zeer lange ervaring. Nagor is het opvolgende model, waar verbeteringen zijn toegepast in zowel de siliconen-inhoud als de prothese-buitenkant. Deze verbeteringen zijn veelbelovend, maar er is minder langer ervaring mee dan met de Eurosilicone.
- Motiva is een relatief nieuwer prothesemerk. De veronderstelde innovaties bij deze prothesen hebben te maken met de inhoud van de prothesen (gel) en met de buitenkant van de prothese (shell).
- Polytech heeft zowel siliconen- als zoutwatergevulde implantaten. Het staat het meest bekend vanwege de prothesen met een polyurethaan coating aan de buitenzijde. Hiervan wordt gemeld dat het de kans op kapselvorming verkleint in vergelijking met andere implantaten. Daarnaast hebben zij de zogenaamde B-lite prothesen, die ontwikkeld zijn om zo'n 30% lichter te zijn dan de "gewone" siliconenprothesen.
- Allergan was lange tijd een van de grootste prothese-merken. Vanwege een recall in 2019 van de Biocell getextureerde prothesen, is het gebruik ervan afgenomen. Deze recall had te maken met een mogelijk verhoogde kans op BIA-ALCL bij dit specifieke implantaat-type.
Overwegingen bij de keuze van een prothese merk
Alle op de markt beschikbare prothesen voldoen aan de strenge veiligheidseisen van toezichthoudende instanties. Met andere woorden, zij zijn goed genoeg onderzocht en veilig bevonden om toe te passen.
Wil je kiezen voor een implantaat met de meeste gebruikservaring, kies dan voor een prothese van Mentor of Eurosilicone. Ben je op zoek naar een prothese met specifieke eigenschappen wat betreft de siliconengel of de buitenkant van de prothese, dan zijn er vele mogelijkheden.
Het kiezen van het juiste merk en type borstimplantaat is een belangrijke beslissing die in overleg met een ervaren plastisch chirurg moet worden genomen. We helpen je hierbij op het spreekuur.
De beroepsvereniging voor plastisch chirurgen (NVPC) heeft twee richtlijnen opgesteld over siliconen borstprothesen. De eerste richtlijn gaat over het gebruik en de voor- en nadelen van siliconen prothesen, de tweede richtlijn gaat over de Nederlandse database waarin alle prothesen worden geregistreerd.