Prothesen vervangen of verwijderen
Borstprothesen gaan niet levenslang mee. Gemiddeld blijven ze 8 tot 14 jaar zitten.
Wil je een andere maat?
Ben je op zoek naar een betere borstvorm?
Heb je klachten van de prothesen of van kapselvorming?
Wil je wel of geen nieuwe prothese? Ben je op zoek naar een puur-natuur borstvergroting met lichaamseigen vet?
Kapselvorming
Kapselvorming, ook wel kapselcontractuur genoemd, is een complicatie die kan optreden na het plaatsen van borstimplantaten. Het lichaam reageert op het implantaat door een beschermend laagje rondom het implantaat te vormen. Dit is een normale reactie van het lichaam op een lichaamsvreemd voorwerp (de prothese). Is dit laagje dun, dan is er geen probleem. Echter, op termijn kan dit laagje verdikken en verharden. Dat heet: kapselcontractuur. Dit kan verschillende klachten veroorzaken, zoals:
1. Verharding van de borst. De borst kan harder aanvoelen dan normaal door het strakke kapsel.
2. Pijn en ongemak.
3. Vervorming. De borst kan van vorm veranderen, asymmetrisch worden of er onnatuurlijk uitzien.
4. Verplaatsing van het implantaat. Het implantaat kan van zijn oorspronkelijke positie worden verplaatst door de druk van het kapsel.
De exacte oorzaak van kapselcontractuur is niet volledig bekend, maar factoren zoals bacteriële infecties, hematomen (bloedophopingen), en bepaalde lichaamsreacties op het implantaat kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan.
Behandeling van kapselcontractuur varieert afhankelijk van de ernst van de symptomen. In milde gevallen kan medicatie en massage voldoende zijn. In ernstigere gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om het kapsel te verwijderen of het implantaat te vervangen.
De Baker classificatie is een systeem dat wordt gebruikt om de ernst van kapselcontractuur bij borstimplantaten te beoordelen. Deze classificatie verdeelt kapselcontractuur in vier graden, afhankelijk van de symptomen en de mate van vervorming en verharding van de borst.
Graad I: De borst voelt zacht aan en ziet er normaal uit. Er is geen merkbare verharding of vervorming. Dit wordt beschouwd als de normale en gewenste toestand na een borstimplantaatoperatie.
Graad II: De borst voelt iets steviger aan dan normaal, maar ziet er nog steeds normaal uit. Er is minimale verharding, maar geen vervorming en er zijn geen pijnklachten.
Graad III: De borst voelt stevig aan en begint er vervormd uit te zien. De verharding is duidelijk merkbaar en de borst kan een onnatuurlijke vorm hebben, maar er is geen pijn.
Graad IV: De borst voelt hard aan, is duidelijk vervormd en er is vaak pijn en ongemak.
Bij graad IV kapselvorming vergoedt de zorgverzekeraar het verwijderen van het kapsel en de oude prothese. Ook als je de eerste operatie, waarbij de implantaten werden geplaatst, zelf hebt betaald. Het plaatsen van nieuwe prothesen of lipofilling wordt niet vergoed door de verzekeraar.
Nieuwe operatie
Bij een nieuwe operatie kun je kiezen voor het alleen verwijderen van je prothesen. Soms is het dan nodig om ook het kapsel, dat het lichaam rondom de prothese heeft aangemaakt, weg te halen. Zonder de prothesen zal je borst er leger en slapper uitzien. Als dat storend voor je is, kun je kiezen voor een borstlift, nieuwe prothesen (kleiner, gelijk of groter), lipofilling, of een combinatie van deze technieken.