Tubulaire borsten

Tubulaire borsten, ook wel bekend als tubereuze borsten, zijn een aangeboren borstafwijking waarbij de borstklier zich niet volledig ontwikkelt tijdens de puberteit. Dit zorgt voor een abnormale borstvorm en geeft vrijwel altijd asymmetrie tussen de borsten. De mate waarin dit zich voordoet kan variëren, en daarom wordt tubulaire borstvorming ingedeeld in vier categorieën. Geschat wordt dat tussen de 1% en 5% van de vrouwen een bepaalde vorm van tubulaire borsten heeft.

 

Categorie 1. Bij deze mildste vorm is alleen de onderkant van de borst onderontwikkeld. Dit leidt tot een lichte vormafwijking, waarbij de borst een puntige vorm kan hebben. De tepelhof is vaak enigszins vergroot en bij de onderkant van de borst ontbreekt het aan volume, waardoor de onderkant platter is. De bovenkant van de borst ziet er wel normaal uit.

 

Categorie 2. In deze categorie is de afwijkende vorm meer uitgesproken. Het beperkt zich niet alleen tot de onderkant, maar ook tot de binnenkant van de borst. Dit geeft de borst een meer buisvormig (tubulair) uiterlijk: alsof het borst door een buis heen gedrukt wordt. De tepelhof is vaak behoorlijk vergroot en de borsten kunnen een ongelijke grootte en vorm hebben.

 

Categorie 3. Er is er een ernstige onderontwikkeling van zowel de onderkant als de zijkanten van de borst. Hierdoor is de borst erg smal en buisvormig, met weinig tot geen borstvolume aan de onderkant. De tepelhof is sterk vergroot en de borstvorm is duidelijk afwijkend, met vaak met een groot verschil tussen de borsten.

 

Categorie 4. Dit is de meest ernstige vorm van tubulaire borsten, waarbij de hele borstklier onderontwikkeld is. De borsten kunnen extreem klein of vrijwel afwezig zijn, met een sterk buisvormig uiterlijk. De tepelhof is sterk vergroot en de borst heeft een zeer beperkte projectie. Asymmetrie tussen de borsten is vaak extreem, en de borsten kunnen volledig misvormd zijn.

 

Behandelmethoden

 

Voor het corrigeren van tubulaire borsten zijn verschillende operatietechnieken beschikbaar. De gekozen behandeling hangt af van de ernst en van de wensen van de vrouw in kwestie. Bij een lichte vorm van tubulaire borsten is een “gewone” borstvergroting vaak succesvol. Bij ernstigere vormen is correctie van de tepelhof nodig, soms inclusief het uitvoeren van een borstlift. Daarbij worden ook bindweefselschotten losgemaakt, zodat de borst het buisvormige uiterlijk verliest en goed kan ontplooien.

 

Voor vrouwen met tubulaire borsten kan de impact op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen enorm zijn. Het uiterlijk aspect van tubulaire borsten kan behoorlijk afwijken van wat nog als “normale” borstvorming gezien wordt. Gelukkig is er met de juiste operatietechniek voor vrijwel elke situatie een grote verbetering haalbaar.

 

tubulaire borst2

Meteen een afspraak maken

Dat kan in Arnhem, Den-Bosch, Hilversum, en Utrecht